Gasilnik ni igrača, gasilnik ni orodje!

Strankam ob nakupu gasilnikov vedno povemo, da je gasilnik v vozilu ali prostoru potrebno ustrezno namestiti na pravo mesto, saj je namestitev del pravilne uporabe in je s tem pogojeno tudi uveljavljanje garancijskih pogojev, na splošno pa se želimo izogniti zgodbam naslednjega tipa:

Med vožnjo zagori vozilo. Voznik ustavi, premakne svoj sedež nazaj, da bi segel do aparata za gašenje, ki se nahaja pod sedežem, vendar ni v svojem nosilcu. Voznik želi pogasiti goreči del vozila,  vendar gasilnik praška ne izpiha.
Voznika nedelujoči aparat razjezi, ne pomisli pa, da je s tem, ko ga je položil pod sedež, namesto da bi ga postavil v nosilec, samovoljno tvegal, da aparat ne bo deloval.

Novodobni gasilniki so napolnjeni s potisnim plinom, ki izpiha gasilno sredstvo (prašek, penilo) iz gasilnika. Ventil gasilnika je opremljen z varovalko, na kateri je plomba, ki nam pove, da je gasilnik še neuporabljen.
Pod sedežem, med vožnjo, je plomba ena izmed prvih stvari, ki se poškodujejo in s tem je omogočeno, da varovalka pade iz svojega ležišča ter da se aktivacijska ročica na ventilu gasilnika stisne.

 

Že kratek pritisk aktivacijske ročice je dovolj, da notranji del ventila pride v stik s praškom in nato na tem mestu začne potisni plin uhajati iz gasilnika, ki sčasoma postane neuporaben.

Daljši pritisk aktivacijske ročice pa pomeni skoraj zagotovo prometno nesrečno, saj kilogram ali več praška v zaprtem vozilu  zatemni notranjost vozila, resno oteži dihanje in vozniku prepreči upravljanje vozila.

Ne dovolite, da postane vaš zaveznik proti požaru krivec za vašo nesrečo. Gasilnik ni igrača, gasilnik ni orodje….gasilnik je naprava, ki jo je potrebno spoštovati in pravilno namestiti na ustrezno mesto.

 

B.B. in L.L.