• Industrijska cesta 2 b, 6310 Izola/Isola
  • 05 640 00 90
  • info@univar.si

Skrivnosti iznajdljivega serviserja gasilne opreme 3/7

 Hvaležnost za porabljen čas in rešeno osebno vozilo
 

(Ali kako vas serviserji in pregledniki gasilne opreme strokovno ogoljufajo)

Hvaležnost za porabljen čas in rešeno osebno vozilo

Pred nekaj leti je prišel v servis mlajši moški in zahteval nalepko na gasilniku. V bistvu je imel eno nogo še vedno zunaj, samo stegnil se je v servis, v eni roki je držal gasilnik, v drugi pa cigareto. Ko sem mu povedal, da v gasilniku ni tlaka in da ga moram servisirati, me je začel prepričevati, da to ni potrebno, da so mu tudi serviserji iz drugega servisa vedno samo nalepko nalepili na gasilnik, vendar jih sedaj ni, ker so ta mesec na dopustu. Pravi mi, da rabi samo nalepko in se mu zelo mudi, ker gre po očeta v tujino.

 

 

 

Sinu je na pomoč pri prepričevanju strokovno usposobljenega serviserja z nekajletnimi izkušnjami, češ da ta gasilnik res ne potrebuje vzdrževanja ampak samo nalepko, priskočila še mama. Po nekaj minut trajajočem poslušanju, sem spet preklopil na znani govor o avtomobilu iz prejšnje pripovedi. Vedno deluje! Ponudil sem jima še kavico, da bosta lažje počakala med servisom gasilnika, nista se več pritoževala, prav pa jima tudi ni bilo.

 Hvaležnost za porabljen čas in rešeno osebno vozilo

 

Približno dva meseca kasneje ponovno vstopi v servis isti moški s sklonjeno glavo in potiho pozdravi. Odzdravim in razmišljam, kje sem ga že videl, saj mi je bil znan. Pa mi pove, da je bil pred kratkim pri nas, in mi opiše dogodek. Vprašam ga, če smo naredili kaj narobe in ima reklamacijo, ker je bil gasilnik izpraznjen, in se začne smejati.

Pove mi, da jim je sredi noči na poti v tujini zagorel motor vozila. V avtu so prevažali vse imetje družine oziroma očeta - vse vrednejše predmete, denar, obleke. To je bilo tudi edino vozilo v njihovi lasti. Pove mi tudi, da so požar takoj uspeli sami pogasiti, še dobro, pravi, ker ni bilo nikjer nikogar, in se zahvali, ker sem bil tako vztrajen tisti dan, ko je prinesel gasilnik na servis.

Tista razlika desetih minut dela serviserja, kar je razlika v času, ki ga porabi serviser za lepljenje nalepke na gasilnik, in časom za servis gasilnika za resnično brezhibno delovanje, je njegovi družini verjetno spremenilo življenje. Pogasili so začetni požar in vozilo pripeljali v delavnico, kjer so odpravili manjšo škodo. Vse imetje in premičnina so ostali praktično nepoškodovani.

Da povzamem zgodbo: lahko bi na hitro zaslužil nekaj evrov za nalepko na gasilniku, ki bi bil neuporaben, ko bi se stranki sredi noči vžgalo vozilo sredi ničesar in brez kakeršnekoli pomoči. V zameno za 10 minut čakanja med servisom gasilnika so rešili vozilo. Konec dober vse dobro.