• Industrijska cesta 2 b, 6310 Izola/Isola
  • 05 640 00 90
  • info@univar.si

Skrivnosti iznajdljivega serviserja gasilne opreme 5/7

 Gasilnik ni igrača, gasilnik ni orodje!
 

(Ali kako vas serviserji in pregledniki gasilne opreme strokovno ogoljufajo)

Gasilnik ni igrača, gasilnik ni orodje!

Strankam ob nakupu gasilnikov vedno povemo, da je treba gasilnik v vozilu ali prostoru ustrezno namestiti na pravo mesto, saj je namestitev del pravilne uporabe in je s tem pogojeno tudi uveljavljanje garancijskih pogojev, na splošno pa se želimo izogniti zgodbam naslednjega tipa.

 

 

 

Med vožnjo zagori vozilo. Voznik ustavi, premakne svoj sedež nazaj, da bi segel do aparata za gašenje, ki je pod sedežem, vendar ni v svojem nosilcu. Voznik želi pogasiti goreči del vozila, vendar gasilnik praška ne izpiha. Voznika nedelujoči aparat razjezi, ne pomisli pa, da je s tem, ko ga je položil pod sedež, namesto da bi ga postavil v nosilec, tvegal, da aparat ne bo deloval.

 Gasilnik ni igrača, gasilnik ni orodje!

 

Novodobni gasilniki so napolnjeni s potisnim plinom, ki izpiha gasilno sredstvo (prašek, penilo, vodo) iz gasilnika. Ventil gasilnika je opremljen z varovalko, na kateri je plomba, ki kaže, da gasilnik še še ni bil uporabljen. Plomba pod sedežem je med vožnjo ena izmed prvih stvari, ki se poškodujejo, zato lahko varovalka pade iz svojega ležišča in se aktivacijska ročica na ventilu gasilnika stisne. Že kratek pritisk aktivacijske ročice je dovolj, da pride notranji del ventila v stik s praškom in začne potisni plin na tem mestu uhajati iz gasilnika, ki sčasoma postane neuporaben. Daljši pritisk aktivacijske ročice pa skoraj zagotovo pomeni prometno nesrečo, saj kilogram ali več praška v zaprtem vozilu zatemni notranjost vozila, resno oteži dihanje in vozniku prepreči upravljanje vozila.

Četudi vam serviser reče, da ni pomembno, kje je gasilnik, v prtljažniku, pod sedežem, v škatli z orodjem na tovornjaku, ne upoštevajte njegovega tako imenovanega nasveta.

Ne dovolite, da postane vaš zaveznik proti požaru krivec za vašo nesrečo. Gasilnik ni igrača, gasilnik ni orodje, gasilnik je naprava, ki jo je treba spoštovati in pravilno namestiti na ustrezno mesto.