• Industrijska cesta 2 b, 6310 Izola/Isola
  • 05 640 00 90
  • info@univar.si

Skrivnosti iznajdljivega serviserja gasilne opreme 6/7

 Požar na vozilih
 

(Ali kako vas serviserji in pregledniki gasilne opreme strokovno ogoljufajo)

Požar na vozilih

Verjetno ni bralca dnevnih novic ali poslušalca/gledalca poročil, ki ni videl, bral ali slišal o požaru na tovornjaku v predoru Jasovnik.

 

 

 

Žal se tudi take reči dogajajo in nihče ne zna napovedati, kje, kdaj, kako, zakaj, na vzdrževanem ali nevzdrževanem, negovanem ali nenegovanem vozilu. Ja, tudi najboljšim se lahko zgodi. Pomislite samo po kakšnih cestah se vsak dan vozimo.

 Požar na vozilih

 

Veliko denarja namenimo za vzdrževanje in nego naših vozil, karoserije, motorja in podvozja, da bodo varna za nas in naše otroke. Vzdržujemo vozila, da bomo otroke varno pripeljali v vrtec in v šolo, da se bomo varno pripeljali na delo in z dela, da bomo blago svojih strank varno pripeljali v njihove poslovalnice in skladišča, da bomo opravili svoje storitve … Veliko denarja potrošimo še v obliki nadomestila za uporabo cest, za cestnine, po novem nas čaka še bencinski cent, ob vsem tem pričakujemo brezhibne ceste, vozimo pa po luknjah in udarnih jamah, uničenih zaplatah in kolesnicah preslabo vzdrževanih cest.

Posledice vožnje po takih cestah za naša vozila so nam na začetku nevidne. S stalnimi tresljaji in udarci nastajajo razpoke na platiščih, uničuje se podvozje, poškodbe nastajajo tudi na različnih sestavnih delih motorja. Na začetku so napake in poškodbe majhne, minimalne, vendar se pri razdaljah, ki jih povprečen voznik avtomobila ali tovornjaka danes prevozi, te napake in poškodbe hitro prelevijo v resno poškodbo. To lahko privede do posledice, o kateri priča priloženi prispevek.

 

 

Na sliki vidimo tovorno vozilo, ki ga je uničil požar. Tisto, česar ne vidimo, je strah voznika, ki je bil udeležen v požaru, skrb lastnika vozila in skrb lastnika tovora, ki ga je vozilo prevažalo. Gasilnik, kot poučujemo svoje stranke, je namenjen izključno gašenju začetnih požarov. Ko je požar že razvit, ga je celo s pravilno vzdrževanim in delujočim gasilnikom izredno težko ali skoraj nemogoče obvladati. Minute čakanja na prihod gasilcev so dolge kot ure.

Ker smo želeli preprečiti, da bi se požar na vozilih razvil do take mere, da ga ni več mogoče obvladati, smo v začetku tega leta začeli svojim strankam ponujati sistem Phidias.

 Požar na vozilih